Nincs mg egy olyan orszg a vilgon, ahol ekkora hangslyt kap az vszakok vltozsa. Az itt l emberek nemcsak a tavaszi cseresznyevirgzs vagy az szi holdnzs alkalmval tallkoznak a vltoz termszettel, hanem az ebdlasztalon is. A nyr rkeztvel j telek kerlnek el. Japn hagyomnyos kultrjt gyakran rjk le gy, mint "vszakok kultrja", mivel szokatlanul nagy hangslyt kap benne a termszet ciklikus vltozsa.
A legfontosabb, hogy a hozzvalk frissek s termszetesek legyenek, ezt kveti az az igny, hogy mindent a maga "sun" idejn fogyasszunk, vagyis akkor, amikor szezonja van. Bambuszrgy, tonhal, hering tavasszal, bonito (magyarul gyakran ezt is tonnak hvjk) a nyr elejn, macutake gomba s gesztenye sszel. gy tartjk, hogy ha mindent "sun" idejn fogyasztunk, mg egszsgesebb.
|