Nincs még egy olyan ország a világon, ahol ekkora hangsúlyt kap az évszakok változása. Az itt élő emberek nemcsak a tavaszi cseresznyevirágzás vagy az őszi holdnézés alkalmával találkoznak a változó természettel, hanem az ebédlőasztalon is. A nyár érkeztével új ételek kerülnek elő. Japán hagyományos kultúráját gyakran írják le úgy, mint "évszakok kultúrája", mivel szokatlanul nagy hangsúlyt kap benne a természet ciklikus változása.
A legfontosabb, hogy a hozzávalók frissek és természetesek legyenek, ezt követi az az igény, hogy mindent a maga "sun" idején fogyasszunk, vagyis akkor, amikor szezonja van. Bambuszrügy, tonhal, hering tavasszal, bonito (magyarul gyakran ezt is tonnak hívják) a nyár elején, macutake gomba és gesztenye ősszel. Úgy tartják, hogy ha mindent "sun" idején fogyasztunk, még egészségesebb.
|