hozzávalók 4 főre:
30 g keményítő
45 g liszt
4 tk japán zöld tea-por, azaz Matcha
fél tk sütőpor
2 tojás
90 g liszt
60 ml olaj
fél citrom reszelt héja
2 ek citromlé
250 g mascarpone
4 ek kristálycukor
2 ek víz
tálaláshoz és a díszítéshez:
bogyós gyümölcs
Tortalap készítése:
1.Kivajazunk és kilisztezünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Esetleg 20-ast, de nagyobb nem jó.
2.Egy tálkában összeszitáljuk a lisztet, a keményítőt, a sütőport és a zöld tea-port. Ekkor még alig van színe, de a Matcha akkor lesz csak zöld, ha nedvességet kap.
3.Válasszuk szét a tojássárgáját a fehérjétől.
4.A tojássárgáját olyan edénybe tegyük, amit vízfürdőhöz lehet használni. Hozzáadjuk a 90 g porcukrot, a 60 ml olajat és tíz perc alatt vízfürdő fölött habosra keverjük.
5.Ha kicsit kihűlt, beletesszük a fél citrom reszelt héjat és a citromlevet.
6.Kis sóval és egy evökanál porcukorral felverjük a tojásfehérjét. Ennek az egyharmadát belekeverjük a tojásos masszába, hozzádolgozzuk a lisztes keveréket, majd jöhet a maradék tojásfehérje.
7.A tortaformába öntjük és 165 fokon 35 percig sütjük.
Krémek készítése:
1.Kis edénybe 4 ek cukrot és 2 ek vizet összeolvasztunk. Beletesszük a mascarpone felét és olvadásig melegítjük. Kis citromlevet adunk hozzá, hogy kicsit ellensúlyozzuk a cukrot. (Kóstolás!)
2.Levesszük a tűzről, és addig hűtjük, amíg egy kenhető, de nem folyékony krémet kapunk. Tehetjük fagyasztóba is egy kis időre.
3.A mascarpone másik feléhez hozzákeverünk 2 ek Matcha-port és csak annyi cukrot, amitől épp csak kicsit édesnek érezzük. Ebben a krémben inkább a zöld teának kell hangsúlyosnak lennie.
Összeállítás:
1.A tésztát kettévágjuk. Az alsó lapra max. fél centi vastagon - különben tömény lesz - rákenjük a zöld krémet. A maradékot a díszítéshez fogjuk felhasználni.
2.Rátesszük a tortalap másik felét, majd bevonjuk a fehér kihűlt krémmel.
3.Végül díszítjük a maradék zöld krémmel és gyümölcsökkel. Èn physalis-t használtam. Sok kísérletezés után úgy találtam, ez illik a zöld tea ízéhez a legjobban.
|