Nigri (klasszikus)
A rizst ennél a fajtánál általában téglalap alakúra formázzák össze, majd erre rakják rá a halcsíkot, vagy bármi más tengeri gyümölcsfélét, vagy zöldséget.
Maki sushi
Kiterített bambuszrólora helyezik a szárított tengeri algalapot (Nori), amit kb.1 cm vastagon borítanak be rizzsel és a közepére rakják a halcsíkokat, vagy zöldségeket. A bambuszróló segítségével feltekerik, kissé összepréselik, majd összevágják kis szeletekre (általában 6 darabra).
Temaki sushi
Kis sushi-tölcsérkék, melyek úgy készülnek hogy az algalapra rakják a rizst és a halat, vagy zöldségeket és tölcsérszeruen feltekerik, a tölcsér végét összenyomják.
Chirashi
Sushi tál, több összetevovel, általában a tálat több személy részére készítik közös fogyasztásra.
Oshizushi
Kis sushi tömbök.
Narezushi
Ez az ősi préseléses eljárással készülő sushi fajta modernebb változata.
Az említett sushi fajtákon kívül még számtalan variáció lehetséges, ám ezek a fajták szinte minden sushi tálban megtalálhatóak. Alul néhány különlegesebb sushi fajta látható.
|