A sushi-t általában 6-osával illetve kettesével tálalják, de gyakran kör illetve téglalap alakba is rendezik őket ügyelve az esztétikus tálalásra.
A sushi fogyasztása történhet pálcikával és kézzel egyaránt. Kezünkkel vagy pálcikával megfogunk egy sushi darabot, melyet átitatunk egy kis szójaszószban (shoyu), majd a tányérunkba visszahelyezve igény szerint tehetünk rá egy kis zöld tormát (wasabi) és pár gyömbérszelekét (gari). Ezután a pálcikákkal, vagy anélkül bekapjuk a sushi-t. Egyesek ananászt is szoktak enni hozzá, mások natúr fogyasztják a sushi darabokat minden egyéb hozzávaló nélkül. Italként szokás hozzá fogyasztani zöld teát, vagy sake-t, illetve a különleges Japán Miso-shiru-t (miszó-levest), amely alapvetően szójából készül (erjesztett szójából és szójamártásból). |