A rizsecet (Tezu) elkészítése:
Keverjünk össze kb. 2,5 deciliter vizet 30 milliliter rizsecettel és adjunk hozzá kb. 5 milliliter sót.
A sushi rizs (shari) elkészítése:
A sushi készítéséhez alapvetően rövidszemű rizst használnak, a Japán rövidszemű rizs az egyik legjobb, de bármilyen más rövidszemű rizs is alkalmas rá.
Mossuk át a rizst néhányszor hideg vízben, (8-10-szer) hogy teljesen megtisztuljon, majd egy rövid időre még hagyjuk, hogy a felesleges víz lecsurogjon a rizsszemek között.
Tegyük a rizst egy fazékba és öntsünk rá annyi vizet, hogy pont ellepje, adjunk hozzá egy kis sót, majd fedjük, le a fazekat és lassú tűzön forraljuk fel a rizst. Miután felforrt, vegyük le a tűzről a lábost és hagyjuk 15 percre állni.
Egy tálban keverjük össze a rizsecetet 30 milliliter cukorral, majd melegítsük fel, amíg a cukor fel nem oldódik benne, közben sűrűn kevergessük. Vegyük le a melegről a rizsecetet és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön le.
Adjuk hozzá a meleg rizshez a rizsecetet, először csak a negyedét, majd keverjük össze vele, ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a rizsecet. Ezután megvan a legfőbb alapanyagunk, ami kell a sushi készítéshez.
Hozzávalók:
Kb. 4 hosszabb rúdhoz vagy 10 rövidebbre:
Fél kiló sushi rizs
6 deciliter víz
60 milliliter rizsecet
30 milliliter cukor
5 milliliter só